Máme otevřeno denně od 08:00 do 16:00
cs

Přebere brzy umělá inteligence kancelářskou práci?

30.03.2023

➡️ ChatGPT zatřese s pracovním trhem.

💡Fascinující obrázky ze služby Midjourney nebo úryvky z povídání s chatbotem ChatGPT poslední týdny zaplňují sociální sítě. Možná jste si už také díky nim vyzkoušeli, co všechno dokáže umělá inteligence (AI). 🤖🦾

Michal Pěchouček, vedoucí Centra umělé inteligence na Fakultě elektrotechnické na ČVUT a technický ředitel společnosti Gen, dříve známé jako Avast, z toho ale ohromený není.

Spíš ho děsí, jaký svět okolo nás utkaly všudypřítomné algoritmy a že drtivou většinu lidí vůbec nezajímá, jak fungují. Je to černá skříňka, do které zvenku nikdo nevidí. "Umělá inteligence za nás dělá spoustu rozhodnutí a ani o tom nevíme. Výrazně to ovlivňuje náš život, jen to v rámci zjednodušování komplikovaných situací a nabídek nevidíme. A vlastně ani nechceme," říká padesátiletý vědec s tím, že jde o nenápadné ořezávání lidské svobody.

💡Rozvoj umělé inteligence prý přinese obrovský pokrok ve vědě a zdravotnictví, ale také plno negativních efektů. Zejména před manipulací bychom se měli mít na pozoru, varuje Pěchouček, jenž byl u vzniku dvou úspěšných AI start‑upů: kyberbezpečnostní Cognitive Security si koupil americký gigant Cisco a Blindspot.AI zazářil při předpovídání výsledků nedávné volby prezidenta.

Umělá inteligence je už teď méně či více nápadně všude okolo nás a ovlivňuje naše životy. A čeká nás prý toho ještě víc. Služby jako ChatGPT a Midjourney jsou jen předkrm, protože umělá inteligence nahradí plno lidských profesí. Některé obory ale nezmění. "Tam, kde se používá emoční a sociální inteligence, bude stále potřeba lidská práce."

➡️ Umělá inteligence (AI) by mohla nahradit 300 milionů pracovních míst na plný úvazek, uvádí zpráva investiční banky Goldman Sachs. 

Mohla by nahradit čtvrtinu pracovních míst v USA a Evropě, ale může také znamenat nová pracovní místa a boom produktivity. A nakonec by to mohlo zvýšit celkovou roční hodnotu globálně vyprodukovaného zboží a služeb o 7 %. Generativní umělá inteligence, schopná vytvářet obsah nerozeznatelný od lidské práce, je "hlavním pokrokem", uvádí zpráva.

➡️ Nižší mzdy?

ChatGPT například umožňuje více lidem s průměrnými schopnostmi psaní vytvářet eseje a články. Třeba novináři tak budou čelit mnohem větší konkurenci. 🗞️

Během několika příštích let bude mít umělá inteligence podobné dopady na širší soubor kreativních úkolů.

💡V současné době nevíme, jak se technologie bude vyvíjet nebo jak ji firmy začlení do svého fungování. To však neznamená, že umělá inteligence nenaruší způsob, jakým nyní pracujeme. Ale měli bychom se také zaměřit na potenciální zisky z životní úrovně z práce s vyšší produktivitou a levnějších služeb, stejně jako na riziko, že zaostaneme, pokud se jiné firmy lépe přizpůsobí technologickým změnám.

⁉️Setkali jste se již ve svém pracovním, nebo osobním životě nějakým způsobem s umělou inteligencí?

Obrázky v článku byly vytvořený právě pomocí AI.

U nás V JOBce se s umělou inteligencí zatím nepotkáte. Podpora čistě lidská. 🙎‍♀️💁‍♂️

Děkujeme za Vaši pozornost a brzy zase na viděnou. 🙋🏻‍♀️